שפיפון

הערות לגבי תפוצת המין בנגב

במהלך איסוף הנתונים לטובת פרק התצפיות באתר עלו מספר שאלות בנושא תפוצת מיני זוחלים, שכן במדריכים הזמינים לנו אין מפות תפוצה עדכניות של זוחלי ישראל. מאגר המידע המשולב BioGIS  מכיל מידע רב ועדכני, אך בכמה מקרים נמצאו פערים בין הנתונים שנאספו במהלך העבודה על האתר לבין מאגר המידע, הספרים והמדריכים שאנו משתמשים בהם. מדי פעם תפורסם רשימה העוסקת באחד מנושאים אלה במטרה להעלות אותם לסדר היום, להעיר את תשומת לבנו אליהם.

השפיפון הוא נחש ארסי, בן משפחת הצפעוניים, אשר תואר בשנת 1930 על ידי ההרפטולוג שמידט. בחלק מהמקורות הוא מופיע בשם שפיפון הנגב, באתר הוא מופיע בשם שפיפון.  על פי המדריך לזוחלים ודו חיים בישראל (פנחס אמתי, עמוס בוסקילה,(2001  הוא מצוי במרכז הנגב, במישורי ימין ורותם ושכיח באזור מכתש רמון.  באנציקלופדיה החי והצומח של ארץ ישראל (1984, מחבר הערך אלעזר כוכבא) מוזכרת גם יטבתה.

מפת תצפיות השפיפונים באתר, לעומת זאת, חושפת תצפיות מאזורים נוספים בדרום הנגב, דרום הערבה והבולט ביותר - מערב הנגב.  הצילום בעמוד זה צולם באוקטובר 2010 בבאר מילכה שבמערב הנגב, בקרבת גבול ישראלמצרים. כדאי לשים לב כי בית הגידול באזור הוא חולי, בעיקרו. המין נדיר באזור ובכל זאת, כשדנים בשימור אזורי חולות במערב הנגב כדאי להתייחס גם לשפיפון. מפת הדיווחים באתר נראית רציפה למדי, אך למעשה כבר שנים רבות לא ידועות תצפיות מאזור מרכז – צפון הנגב ונראה כי האוכלוסייה הצפון מערבית מבודדת. המין אינו נכלל בספר האדום של החולייתנים בישראל ואינו מוגדר כמין הנתון בסכנת הכחדה.

שפיפון (Pseudocerastes persicus fieldi)
שפיפון (Pseudocerastes persicus fieldi). באר מילכה, 01/10/2010  © גיא חיימוביץ'