תצפיות ומיקומים

"מדוע מדווחים תצפיות ונתוני מיקום מדויקים?" היא בהחלט שאלה לגיטימית, וכיוון שכך היא נענתה פעמים רבות בעבר, ותיענה שוב בשמחה וברצון רב גם בעתיד: אנחנו פועלים בשקיפות, תחת בקרה רצופה ומודים למי שמעיר, מציע ושואל. לעומת זאת, הטענה שדיווח מיקומים (כפי שנעשה כאן) מסוכן לסביבה היא שטות מוחלטת. קשקוש. המעטנו מלהתייחס לכך בינתיים, אך בעקבות פנייה שנשלחה באמצעות קבוצת הפייסבוק (תצפיות מן השדה) נראה כי עלינו לחזור ולהבהיר זאת.

מעניין כי בעוד שבציבור חובבי הטבע יש הנוהגים לשתף נתוני מיקום כלליים בלבד, לכאורה מחשש שייעשה שימוש במידע כדי לפגוע בחיות בר: המיקומים הרגישים ביותר חשופים לעיני כל ברשת כבר שנים (!). נתונים מאוספי האוניברסיטאות, מאגרי מידע של הרשות וגופים נוספים זמינים לעיון באינטרנט (מצורף תצלום מסך): שום סינון על הקהל הנחשף, על ייצוא הנתונים או על הפצתם. 

אתרי הלינה והרבייה של העטלפים הנדירים ביותר, מיקומים מדויקים בהם נצפים זוחלים המצויים בסכנת הכחדה, אלו ועוד: מפורסמים במרשתת, והנתונים אף זמינים להורדה באופן חופשי (התמונה המצורפת לעיל). זהו כלי הכרחי וחשוב ביותר המשמש למטרות שמירת טבע: עלינו להודות על קיומו של אמצעי כה מתקדם, ולקוות שהגופים הרשמיים ישכילו להשתמש בו*. אם יעשו כך, אולי יחדלו עם הפעילות הפושעת של 'דילול' תנים ו'לכידת' הנחשים, למשל, ואנו נזכה לראות את שטחי הבר בשפלה ובמישור החוף מתאוששים (אין סיכוי). בינתיים, לפחות: הלוואי שיפסיקו לקשקש בעניין דיווחי מיקומים.

*איבדנו את התקווה, אסור לאבד את הייאוש". (אפרים קישון)

מדוע לפרסם מיקומים? 
קשקשנים נמאסתם. ברוכים הבאים למאה ה-21: מיליוני מכשירי טלפון ניידים בישראל, גם לו היינו רוצים בכך הרי שלא ניתן היה למנוע מאנשים לצלם ולשתף אחד את השני בנתוני תצפיות. יש אמצעי תיעוד רבים לא פרטיים כמצלמות רכב המותקנות ברכבים ציבוריים, מצלמות אבטחה ביישובים ועוד: אלו מתעדות חיות בר רבות מדי יום (בצירוף נתוני מיקום וזמן מדויקים), והמידע זמין לכולם.


 דורבן מצויHystrix indica, כפר הס (שרון) 10.12.19  בחסות הרב״ש.  © עומר מלצר, באמצעות קו הדיווחים

לפני שניגש לנושא ניהול המידע, יש לבחון אותו אל מול מטרות איסוף הנתונים - כפי שהיינו רוצים (וצריך) שייעשה בכל מערכת מידע. חשוב להבין כי מי שרוצה להשתמש בנתוני דריסות על מנת לפתח פתרונות מעבר, ימצא שציוני מיקום כלליים - ללא זיהוי בסיסי של בעל החיים הפגוע - הם חסרי ערך מעשי. מי שמבקש להעריך השפעת חתולים או הרג נחשים ביישובים על מגוון המינים, יגלה שציון אזורים גיאוגרפיים כנקודות ציון הוא חסר תועלת. למעשה, לא רק שאין בדיווח נתוני מיקום סכנה, הדבר הכרחי כדי לאפשר שימוש בו. נציין כאן כמה מהעקרונות על פיהם מנוהל המידע במערכת, בשלושה היבטים, כדי להראות שאנו מתייחסים לנושא במלוא הרצינות. אנשי מקצוע ומדענים רבים היו מעורבים בפיתוח מן השדה, שמירת טבע היא הקו המנחה את פעילותם: גם את של הזואולוגים שבהם וגם את של אנשי התוכנה. מידע על המערכת בקישור הבא: מן השדה – מערכת מידע שיתופית בנושא מגוון המינים.


דיווח דריסה: מיקום מדויק וזיהוי בעל החיים הפגוע הוא הכרחי לצורך לשימוש בנתונים למטרות ממשק ומחקר רבות

בקרה
כל תצפית הנקלטת במערכת, בין אם במין יונק שכיח או בזוחל נדיר ביותר, עוברת סיווג ובקרה לפני שהיא משולבת בה. אלו תהליכים בהם מעורבים גם אנשי מקצוע, כך שהמידע נתון לבקרה החל מהרגע בו הוא נקלט במערכת, המשך בדרך בה הוא נשמר במסדי הנתונים ולבסוף באופן בו הוא ניתן לייצוא. בשיטה זו נמנעת אף שמירה של מידע לא רצוי בעקבות תקלה טכנית.

פרסום 
לאחר שתצפית נקלטה ונשמרה במערכת, היא לא מפורסמת באופן אוטומטי. המידע יכול להישמר ולהיות גלוי בחמש רמות:
א. מחוק - לא נשמר במסדי הנתונים
ב. לא גלוי - שמור אך מוסתר, לא חשוף כלל.
ג. גלוי חלקית - רק למדווח/ת, לעתים לאחר השמטת/עריכת פרטים.
ד. גלוי לקבוצה מוגדרת של אנשים - קבוצות מוגדרות על פי שמות / הרשאות גישה. בדרך זו, אנו יכולים לאפשר לקבוצת אנשים לנהל מידע בנפרד משאר המשתמשים.
ה. פרסום ציבורי - מידע חשוף לעיני כל.

ייצוא נתונים
קיימות מספר אפשרויות לצפייה ועיון בנתונים, ייצוא המידע מוגבל על ידי הרשאות משתמשים.

צדיקים יותר מהאפיפיור? 
ייתכן והביטוי שבכותרת הוצא משימוש מאז פורסם הוותי-ליקס, אך הכוונה ברורה: בעוד שעל המידע במן השדה לעמוד בתנאים רבים לפני שיישמר ויפורסם (וגם אז באופן סלקטיבי), הרי שמידע רגיש בהרבה זמין כבר ברשת ללא כל הגבלה מינימלית באתרים רשמיים, כפי שנראה בתצלום המסך המצורף לעיל. הרי לכל אחד ניתנת גישה לנתונים אלו, מבלי שיידרש להזדהות ולו ברמה הבסיסית ביותר. האם זהו מחדל? האם לאנשים ברשות הטבע ובמוסדות השותפים לא ברורה הסכנה? לא, הם מצוינים ופועלים במקצועיות. מתברר שכאשר בוחנים את האיומים על מגוון המינים, מוצאים כי פרסום תצפיות לא מוכר ככזה. אז מדוע בכל זאת מופעלת כאן בקרה כבדה כל כך? אנחנו נוהגים כך בעמותה, כיוון שלפעילות במן השדה מטרות שונות, אשר למרבה ההפתעה המוסדות הרשמיים לא ממהרים להגשים. סטנדרטיזציה של המידע, באמצעות טכנולוגיות חדשות, הופכת אותו לשימושי גם עבורם - ונראה שאנחנו בפתחו של עידן שיתוף פעולה (כנראה שלא). עמותת מן השדה מאפשרת לכל אחד ואחת ללמוד ולחקור את הסביבה באמצעות כלים מתקדמים, ומספקת פלטפורמה ללמידה במטרה להוביל עשייה משותפת למען החברה והסביבה: הצטרפו אלינו.

מן השדה - מערכת מידע שיתופית בנושא מגוון המינים
 

 

 

Section: 
Section10