הסוג נירנית כולל מיני פטריות הצומחות על הקרקע, מכאן שם הסוג,וגם מינים על גזעים, בד'כ באזור נחלים. בארץ הוגדרו ונאספו שלושה מינים הגדלים בשדות ובשטחים פתוחים ומין נוסף שנצפה וצולם על גזעי עצים, אך טרם נבדק באופן מקצועי.
1.נירנית קשתית – A.semiorbicularis / pediades
צבע הכפה צהוב אוקר ובמרכז כהה יותר.הקרום פרנכימטי.הדפים בצבע קינמון-חום. רגל בהירה מהכובע עם התעבות בבסיס. הפרט שבאוסף המוזיאון נאסף בדשא ברמת –גן .
2. נירנית מוצקה - /molesta A.dura
מין זה גדול מהאחרים, מופיע מאוחר בעונה, בשדות וגנים. הפרט באוסף, מאפריל 1977 מחדרה.
3. נירנית ערב – A.erebia
הכובע בצבע חום ומתבהר במצב של יובש, הכהה מבין המינים.הרגל נעשית צרה בבסיסה,עם גוון בהיר בחלקה העליון, עם טבעת ניכרת. פרט באוסף המוזיאון נאסף בהר מירון בין עצי אלון. נדירה ונבדלת בצבע הכהה ובמבנה הנבג.{ התיאור תואם להסבר של המיקולוג מוזר}.תוארה ע'י בנימיני במאמר 1989.
4. נירנית {הצפצפה} – Agrocybe/Cyclocybe aegerita
נתגלתה ותוארה לראשונה על עץ צפצפה שחורה ומכאן שם המין. ידועה על עצים נוספים ממשפ' הערבה ועוד מעצים רחבי-עלים. יש לה מספר כינויים: פטריית הערמון, פיופיני ועוד. הרגל גדלה בקשת, כי יוצאת בצד הגזע ומתרוממת מעלה.בחלקה העליון, ניכרת בה טבעת צרה. הכפה מעוגלת וחלקה, בצעירותה הגוון בצבע דבש כהה ועם הגדילה מלבינה ובמרכז נשאר הגוון הכהה. מענינת העובדה שהיא שוחרת אור,כמו שראינו בעוד פ' על גזעים. בארץ לא נמצאת באוספים ובתצפיות מהעבר, אלא מהשנתיים האחרונות {ראו תמונות עם פרוט}. כדי להוסיפה לצ'ק-ליסט בישראל – יש למסור דגימה למיקולוג מוסמך לבדיקה מולקולארית לשם זיהוי .באטליה ויוון תירבתו אותה והפיתוח עבר רחוק עד יפן. קיבלה את השם פיופינו pioppini וגם בארצנו החלו לגדלה ומשווקת בחנויות.טעמה חזק ומיוחד, בעלת ערך מזוני עשיר וגם ברפואה כל הומאופט ממליץ עליה.
כתבה - ברוריה גל
נירנית הצפצפה – עירית צוק©
נירנית הצפצפה – יאיר אור ©
נירנית קשתית – אראלה הרי ©