בעקבות חוגלת הסלעים - Alectoris chukar

טיולי בוקר רבים נגמרים לרוב בהפרחה של להקת חגלות מהשדה. העוף המצוי הזה ממשפחת התרנגולאים מספק הנאה גדולה לאוהבי עקבות וסימני שדה. בכתבה זו אנסה לתת כמה כלים לתצפיות בשדה לאוהבי חיות הבר.

עקבות
עקבת החגלה בעלת 4 אצבעות 3 קדמיות ואצבע אחורית קטנה הטבועה כציפורן בזווית של 45 מעלות ביחס לכיוון ההליכה. האצבעות הקדמיות יוצרות זווית של 85 מעלות (בממוצע). הפרקים של האצבעות ניכרים היטב. האצבע הפנימית בעקבה היא האצבע הקצרה ביותר.
הגודל המצוי לחגלה בוגרת הוא כ 5 ס"מ אורך ורוחב. בעונת הקינון שכיח למצוא עקבות אפרוחים מגודל 2.8 על 2.8 ס"מ ומעלה.

דגמי ההליכה
החגלה נעה  לרוב בתנועה ישרה (אורך צעד ממוצע 15 ס"מ).  ניתן לראות כיצד שבילי העקבות  נעים לאורך דרכי עפר ולעיתים חותכים לתוך הסבך למחסה מטורף פוטנצייאלי. לעיתים ניתן למצוא שבילים הנעים בזיגזג אופייני לעופות קרקע וליונאים.

אמבטיות חול
החוגלות עושות לא מעט מקלחות חול הניכרות היטב על הקרקע, זאת על מנת להיפטר מטפילים.  ניתן בקלות לדמיין את המקום בו שיכשכו את הכנפיים והראש.

גללים
כעוף צמחוני הגללים נראים כאוסף עשבים מסודרים כגליל מכופף עם כתם יפה של שינן בקצה.
בחיפוש אחר גללי דלקים ברמת הנדיב איתרנו גללים משחתיים בעיקר על ראשי סלעים בקוטר של סנטימטר ומטה. לאחר שגילינו שהגללים נמצאים במגוון רחב של בתי גידול  פנינו לבדוק אפשרויות נוספות.
החגלה כמו כל משפחת התרנגולאים מטילה אחת ליום גללים יחודיים היוצאים מהחלק התחתון של המעי בו היא מתקיים עיכול של המזון בעזרת מיקרו אורגניזמים.

מוזמנים לעיין במדריך עקבות ובכתבות נוספות בנושא ב : makommifgash.org

Section: 
Section1