הסוג חולדה (Rattus)

בישראל שני מינים בסוג חולדה, חולדה מצויה (Rattus rattus) וחולדת חוף (Rattus norvegicus). שניהם בני אותה משפחה (עכבריים MURIDAE) שבסדרת המכרסמים (RODENTIA). במקורות רבים מופיע מידע סותר לגבי תפוצת מיני החולדה בישראל, בין היתר בשל טעויות זיהוי המובילות לכך שחולדות חוף מזוהות כחולדות מצויות.

עזרא חדד קיבל דיווח על מכת חולדות באזור בית קמה. לפי תיאור החולדות, הוא הבין כי ייתכן  ומדובר בחולדת חוף:
"אתמול בערב ביליתי מספר שעות באחת מהרפתות הגדולות בדרום הארץ והסיבה לכך היא מכת חולדות הפוקדת את הרפת. מדובר באלפי פרטים, אך ההפתעה היא כי לא מדובר בחולדות מצויות אלה בחולדות חוף, מין שעל פי הספרות חי בערי החוף. לא הופתעתי כי כבר על פי תיאור המדביר הבנתי שמדובר בחולדות חוף. עבורי, זו הייתה הזדמנות לסגור חשבון עם המין הזה. זמן רב שאני מחפש לצלם אותו, אני לא מכיר מישהו בארץ שעשה כך בשלושים השנים האחרונות. מצאתי סימנים לחולדות חוף בבדיקת צנפות ושרידי מזון בקן אח, בשפלת יהודה, בשנים 2006-2009. כמעט בכל אתר בו קיננו אוחים, מצאתי מאות גולגולות של חולדות חוף". מידע נוסף שמוסיף עזרא חדד:
מין זה פלש לאזורנו באמצעות אוניות במהלך המאה ה-19. הוא התבסס בכל ערי החוף של ישראל ובמשך השנים התפשט גם לערים רמלה, לוד, רחובות והסביבה, רמת השרון ולמשקים של עמק זבולון. כיום היא נפוצה מאוד ברוב אזורי הארץ, בכל יהודה שומרון, עזה, יריחו ובכפרים הבדואים בדרום הארץ.

שני המינים אינם דומים זה לזה במידה רבה, נראה שהטעויות בזיהוי נובעות ממחסור בתשומת לב לנושא. בעזרת הממצאים והצילומים של עזרא, נלמד להבחין בין שני המינים:
חולדת החוף היא מכרסם גדול ומגושם. אפרכסות האוזניים קטנות ביחס לגודל הראש והזנב קצר, אינו עולה על אורך הגוף. היא אוכלת כל, לעתים קרובים היא טורפת. המין שוכן קרקע,  מיטיב לשחות ולצלול. במבט מקרוב, ניתן להבחין בקרומי שחייה בין אצבעות הרגל האחורית.
חולדה מצויה, לעומתה, היא קטנה ועדינה יותר, בעלת זנב ואפרכסות אוזניים ארוכים יותר. היא מיטיבה לטפס ובונה קינים במקומות גבוהים. גם היא אוכלת כל, אך בעלת העדפה ברורה למזון צמחי.

חולדת החוף (Rattus norvegicus)
חולדת החוף (Rattus norvegicus). הזנב ואפרכסות האוזניים קצרים למדי.          © עזרא חדד

 

Section: 
Section5