שאלות ותשובות

מן השדה (עמותה רשומה) היא מערכת מידע שיתופית בנושא מגוון המינים. בדף זה תשובות לשאלות הנוגעות לייעוד המערכת ולשימוש בה. במידה ונתקלת בקשיים כלשהם, ניתן לפנות גם באמצעות הפורום – נשמח לעזור.

כיצד לדווח תצפית?
הוראות מפורטות בדף המנחה.


צפע מצוי (Vipera palaestinae)
צפע מצוי (Vipera palaestinae)                                       © איל ונונו

האם מדווחים תצפיות בכל מיני בעלי החיים?
נכון להיום, נאסף מידע של תצפיות במיני זוחלים, דו-חיים, יונקים, שפיראים ופרפרים.
כיום, לא נאספות תצפיות בעופות למעט דיווחי דריסות. תנשמות רבות מטובעות במסגרת פרויקטים, עשרות מהן נאספו דרוסות והמידע נחוץ לפעילות ניטור.

מה לדווח? האם כדאי לדווח תצפיות במינים נפוצים?
את השאלה יש להפנות למשתמש עצמו, לא למערכת... אם תרצה לראות בעתיד את התצפית על גבי מפה הרי שאתה מוזמן לדווח, אף אם מדובר במין שכיח מאוד.
ככלל, נאספות תצפיות בכל המינים, מהנדירים שבהם ועד לשכיחים ביותר.

האם נאספים דיווחים מכל הארץ?
ניתן לדווח תצפיות מכל רחבי הארץ, אך אין צורך לשלוח דיווחים על חיות בית שנמצאו דרוסות בתחומי יישובים.

מדוע עליי לשלוח דיווחים?
לא מוטל עליך לשלוח דיווחים, לשתף תצפיות ומידע. זו אינה חובה, אף לא במקרה שהינך עובד מדינה המשתכר מכספי מיסים או חבר בעמותה המגייסת תרומות מהציבור. הדבר אמור להיעשות מרצונך החופשי. אנו משתדלים להימנע מהבאת נימוקים ותואנות מדעיות לנהוג כך. עם זאת, מוכח כי באמצעים ובשיטות מתקדמים ניתן להשתמש בנתונים גם למטרות מדעיות. הנחת היסוד על בסיסה פועלת המערכת היא כי נכסי הטבע בארץ הם נכסים ציבוריים. זכותו של כל תלמיד לדעת מהו עטלף אף אם לא גדל בשכונה המתאימה ולא זכה ללמוד בבית הספר הנכון. אם ברצונו להכיר וללמוד את הסביבה, חובתנו לסייע בכך. גם אם אינך שותף לתפיסה זו, הרי שמודעות ציבורית היא מהכוחות הבסיסיים המניעים שמירת טבע ולכן כדאי לשתף פעולה. אם בכל זאת אינך משתף אחרים במידע, אל תהיה מופתע אם תמצא את עצמך בירושלים, בהפגנה למען הצלת חולות סמר, עם עוד 10 אנשים (מחכים למשיח).

פורסם כאן בעבר כי האתר "אינו פועל באוריינטציה מדעית", האם אין במידע תועלת?
משמעות האמירה "אינו פועל באוריינטציה מדעית" היא ששיקולים מדעיים אינם עומדים בראש סדר העדיפויות בבניית המערכת וניהול האתר. אין להתייחס לנתוני תצפיות כאל ממצאי מחקר. תחת זאת, הם מהווים בסיס ומנחה לפעילויות רבות, לאו דווקא בתחום המחקר האקדמי. שיטת הבקרה המופעלת על המידע מאפשרת להשתמש בנתונים לצרכי מחקר - לא בצורה בה הם מוצגים, אך באופן בו הם נשמרים במאגרי המידע. היכולת להשתמש במכשירים ניידים וברשת האינטרנט לצורך איסוף המידע מאפשרת סקירת שטחים נרחבים (לא מוגבלת לשמורות טבע), במהלך כל השנה ובתכיפות גבוהה. בכמה היבטים, לאיסוף בשיטה זו יתרונות על פני שיטות ניטור אחרות, כמה מהממצאים המוצגים באתר ממחישים זאת היטב: מדרונות הר שחר, נחל כבודה ואף כמה משטחי הבר באזור השפלה כמעט, או כלל לא, אינם נסקרים במסגרת מחקרים ולכן אין זה פלא שנתגלו בהם ממצאים מפתיעים (לכאורה). בדרך זו התקבלה, לראשונה, תמונה אמינה של תפוצת מיני הזוחלים בישראל ("נתוני נוכחות", ליתר דיוק) והתגלו ממצאים רבים.

מה לגבי אמינות המידע?
כל אחת ואחת מהתצפיות הנקלטות במערכת עוברת בקרה. הנתונים מסווגים בהתאם לרמת הבקרה שעברו וסוג המידע הכלול בהם. יש לציין, כי סיווג ומיון הנתונים נעשים בשרת המערכת: הדברים אינם גלויים למבקר באתר האינטרנט. לא זאת בלבד שהנתונים נבדקים, הם אף נשמרים באופן המאפשר לבחון את תהליך הבדיקה והדיווח לאחר שנקלט: זוהי מערכת חדשנית המשלבת בקרה טכנולוגית ואנשי מקצוע, השותפים לתהליך הסיווג. הביקורת בעניין אמינות המידע אשר נשמעת לעתים אינה אלא תירוץ לחוסר שיתוף הפעולה מצד אחדים. במקום להתמודד עם הממצאים המוצגים כאן, בוחרים להתעלם מהם בטענה שאינם אמינים. בסופו של דבר, הרי צריך למצוא סיבה להחזיק את התלום האומלל שנאסף בביר הדג' באקווריום בחי רמון... לעת עתה, נסתפק בהפניה לדף המדריך בו דוגמאות מצולמות להליך אישור תצפיות.

אם אחת ממטרות המערכת היא העלאת המודעות לנושאי שמירת טבע, מדוע להגביל גישה לתכנים?
לכאורה יש סתירה בין חתירה למודעות ציבורית לבין הגבלת הגישה לתכני האתר אך התברר, לאחר תקופת ניסיון ארוכה, כי לא רק שאין סתירה בין השניים הדבר אף הכרחי. כדי להימנע מדיון מסורבל נסכם כי זהו אתר פרטי, השייך לקהילה וזכותה להחליט האם היא מעוניינת לצרף לשורותיה גם אנשים שלא מוכנים לתרום לה. לאחר ישיבות שנמשכו זמן רב הוחלט לוותר על חברים אלה.

תלום קשקשים מצוי (Malpolon monspessulanus)
תלום קשקשים מצוי (Malpolon monspessulanus)                                      © איל ונונו

מדוע לפרסם אתרים רגישים ולחשוף בעלי חיים נדירים?
המידע עובר בקרה לפני פרסום, כך שמידע רגיש אינו מפורסם. כל תצפית, בין אם מדובר במין שכיח או נדיר, עוברת תהליכי בקרה, מסווגת ומפורסמת בהתאם.
האיומים המשמעותיים ביותר איתם אנו מתמודדים היום אינם נוגעים לפרסום מידע מהסוג המוצג באתר. גם בנושא זה הארכנו די והותר, משתמש החפץ בכך מוזמן לערוך חיפוש קצר ברשת, במהרה ימצא דיונים בנושא. ככל הנראה יהיה עליו לעיין מעט בכמה דיונים תמוהים ביותר בנושא חתולי בית אך לבסוף יסיק כי פרסום תצפיות, כפי שנעשה כאן, אינו מהווה איום. חשוב להבין שלעתים קרובות מיקום מדויק הוא נתון הכרחי לצורך שימוש בו למטרות יישום ומחקר.

כיצד אוכל לדעת אלו מינים נצפו באזור מגוריי? לשמור קובץ של נתונים?
הוראות ודוגמאות מצולמות בדף המדריך.

תודה מיוחדת לד"ר בני שלמון, שלימד פרק בחינוך ושמירת טבע

עמותת מן השדה